Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[I8000] Dobre rady i instrukcje
06.12.2009, 21:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2010 08:21 przez szpdarek.)
Thumbs Up [I8000] Dobre rady i instrukcje
Witam serdecznie!

Staram się ważne problemy rozwiązywać w dwóch pierwszych postach jednak czytam całość

Aktualizacja: 07.03.2010

Maszyna wysokiej klasy lecz oprogramowanie zamontowane w nim zrobiło tej maszynie wiele krzywdy.

Prawda o procesorze:
Samsung S3C6410 Key Features
• ARM1176ZJF 533/667MHz VFP/SIMD
• 65nm low-power process
• DVFS power management
• Dedicated x32 mDDR/DDR, x32 mSDR/SDR
• WVGA or higher display resolution
• Hard-wired 3D GFX accelerator
– 4M triangles/second
– OpenGL ES 1.1/2.0

patrzymy na tę drugą wartość bo VFP do opcja architektury procesora czyli mamy w Omni 2 procesor 667 pracujący z taktowaniem ponad 800 MHz - kręcony programowo, co to oznacza - oznacza, że nie jest źle - w ustawieniach automatycznych zegar procesora waha się od 400 do 800 i oszczędzamy energię, szkoda tylko ze jak zapali się wyświetlacz to taktowanie skacze od razu do górnych granic.

Microsoft - zrobił swoje czyli system operacyjny i mierne oprogramowanie dodatkowe

Samsung - przyblokował wiele zaawansowanych ustawień i dał niedokończone skórki bo sprawnie działa tylko czarna powłoka tylko nie widać wtedy czarnych napisów w niektórych aplikacjach

Orange - to co oni zrobili przerosło moje najśmielsze oczekiwania tzn tak obrzydliwego menu z tzw gestami jeszcze nie widziałem

Uwaga: Jak nie chcesz popsuć telefonu uważaj na Instrukcję Obsługi str. 24... i nie pomyl resetu z gniazdem antenowym!

NA BAZIE ORYGINALNEGO SOFTU ORANGE (większość porad będzie pasować do innych softów):

PDA: I8000BVIJ1
CSC: I8000IDEIJ2
PHONE: I8000XXIJ1

Wszystkie CABY pliki z rozszerzeniem *.cab trzeba wgrać do naszej maszyny - instalujemy je tak jak programy w Windows czyli klikamy i potwierdzamy

1. Po uruchomieniu wybieramy skórkę zwykłego Windowsa (do wyboru mamy 3 - patrz wyżej)

2. Dla spokoju trzeba wyłączyć wszystko w: Elementy w Dzisiaj ale o tym w dalszej części!

Ustawienia te to tylko część najważniejszych i kluczowych ustawień telefonu

klikamy: START=>USTAWIENIA i do dzieła:

=>USTAWIENIA DŹWIĘKU
===>DŹWIĘK KLAWISZY SPRZĘTOWYCH=> wyłącz // nie będzie dźwięków
===>ALERT DOTYKOWY=> wyłącz // nie będzie wibracji i dźwięków
===>DŹWIĘK POWIADOM.=>NOWA WIADOMOŚĆ SMS=> wg uznania // można wyłączyć dźwięk sms itd
===>DZWONEK=>SYGNALIZACJA POŁĄCZENIA=> wybierz: DZWONEK // tylko dzwonek

=>USTAWIENIA WYŚWIETLACZA
===>ELEMENTY W DZISIAJ=> wyłącz wszystko // teraz mamy czysty pulpit
===>ELEMENTY W DZISIAJ=>tutaj też możemy wybrać inne np. Samsung Today // pulpit jak z Omni Pro
===>ZABLOKUJ EKRAN=> wg uznania //nieaktywne przy obudzeniu (np przez przychodzace połączenie) pokaże aktywny pulpit

=>USTAWIENIA TELEFONU
===>WSZYSTKIE POŁĄCZENIA=>ID ROZMÓWCY=>wybierz: WEDŁUG UŻYTKOWNIKA // teraz ty decydujesz czy chcesz pokazywać swój nr
===>WIADOMOŚĆ=>wg uznania //możemy tutaj uruchomić kanały informacyjne np. "gdzie jestem-050"

=>USTAWIENIA SIECIOWE
===>MENADŻER BEZPRZEW.=>MENU=>USTAWIENIE POŁĄCZENIA DAN.=>wybierz: BRAK PAKIETÓW PRZEZ: 2 MIN //oszczędzamy baterię
===>GPS=>XTRA=> wybierz: WŁĄCZ SERWER XTRA; zaznacz: PO POŁĄCZENIU Z PC...; zaznacz: WŁĄCZ SERWER SNTP //teraz XTRA będzie pobierał niewielki ilości danych (uwaga na GPRS) a twój GPS będzie działał szybciej
===>WYBÓR PASMA=>GSM 900/1800 //wyłączenie wyszukiwania sieci 3G w dużym stopiniu oszczędza baterię
===>OPCJE SIECI=>wybierz: RĘCZNIE i zaakceptuj swoja sieć // teraz nie złapiesz roamingu i nie zapłacisz za chwile nieuwagi
=>USTAWIENIA OGÓLNE
===>PRZYCISK=>IKONA"X"=> aktywuj ją // teraz x bedzie zamykac aplikacje a nie je minimalizowac; do minimalizowania używaj czerwonej słuchawki
===>POŁACZENIA USB=>

CDN...

Ustawienia dodatkowe w menu start

klikamy: START i znowu do dzieła:
=>ZEGAR
===>ZEGAR ŚWIATOWY=> wybierz: domyślny (np Warszawa - "uderz palcem") =>WYŚWIETL ZEGAR NA PASKU.... // jeżeli aktywujesz tę opcje zegar pojawi się, w prawym górnym rogu ekranu, zamiast stanu baterii

=>WIADOMOŚCI
===>wybierz: "strzałka w górę" na belce i wejdź do:=>KONTA=>MENU=>ROZMOWA=>WŁĄCZ ZGRUPOWANY....//gdy jest aktywne mamy samsungowy "sms czat"

====================================================================
3. Odblokować urządzenie (sdkcerts.cab lub Security_Off.cab) zalecam:Security_Off.cab plik Security_Off.cab zawiera w sobie sdkcerts.cab i dodatkowo zwalnia blokadę - od tej pory możemy instalować już wszystko nasz Windows nie powinien protestować
oraz
4. Teraz na nowo włączymy rotacje czyli obracanie ekranu i dodatkowo odblokowujemy menu Windows czyli 2 w 1

aplikacje do punktu 3 i 4 znajdziesz tu: Odblokowanie Windows Mobile

5. Edycja rejestru na dzień dobry (usunąć polskie literki lub dać inne nazwy)
to pomoże nam w przyszłości jak będziemy instalować różne aplikacje część aplikacji nie trawi polskich znaków, czyli brak problemu i święty spokój

a) Karta pamięci
=====================================================
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\SDMemory\Folder
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\PCMCIA\Folder
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\SDMMC\Folder
HKLM\\System\State\SAMSUNG\SDCARD\ExStorageFolder

b) Moja pamięć
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\INAND\Folder
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\MMC\Folder
HKLM\\System\StorageManager\Profiles\MMC\PocketFS\Folder
HKLM\\System\State\Samsung\sdcard\InStorageFolder
tutaj program do zmian w rejestrze z pozycji komputera PC - CeRegEdit_Setup_0.0.5.2

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć zawartość!
Login or register to see this content!

## jeżeli, ktoś wcześniej coś już zainstalował (aplikacje mogą nie działać prawidłowo) może wystąpić konieczność reinstalacji aplikacji

dla leniwych programik który sam zmieni te wpisy (Moja pamięć=Moja Pamiec a Karta pamięci = Karta Pamieci) - wystarczy zainstalować. Informacje (te powyżej) pokażą się w pliku tekstowym: zmiany.txt w katalogu Program Files
OgonkiOmniaOrange_v1.cab

(po tych zmianach konieczne ponowne uruchomienie maszyny-reset)

6. Czas wymienić na jave - samsung znany jest z tego że lubi przyblokować możliwości tego środowiska niby ze względów bezpieczeństwa

nowa LEPSZA anglojęzyczna java z dostępem do Karta Pamieci i Moja Pamiec - zastąpi poprzednia wersję na której nie działają niektóre aplikacje np. TrekBuddy(po instalacji reset softu ręcznie) - VGA Esmertec Jbed 20090217.5.1R2.cab

dla romu I8000NXXJA1 i nowszych zalecam inną javę (ta powyżej powoduje błędy)
Esmertec Jbed 20100124_1_1.cab

7. Blokowanie połączeń GPRS, wap mms - na pewno się przyda (jeden klik i jest jeden klik i nie ma) - Nodata lite.cab

8. Ustawienia GPS i dodatkowe sterowniki

Kliknij tu: Szczegółowa konfiguracja GPS

Jeżeli po prawidłowej konfiguracji nie możemy nadal złapać fix'a, nasze dane XTRA są aktualne oraz odnosimy wrażenie że moduł GPS "wisi" należny (odświeżyć) przestawić zegar systemowy np.: o minute do przodu (reset urządzenia nie jest konieczny)

Nowy sterownik do GPS z programikiem tworzącym nowy port[/b]
nie koliduje ze standardowa obsługa GPS, jest lepszy czulszy i szybszy oraz posiada dwa tryby: pieszy i jazda, można też wyłączyć ten port - patrz profile. Rozwiązuję on problem z aplikacja TOMTOM - teraz aplikacja złapie fix bez problemu
Uwaga: nowy port jest podany przy instalacji możesz go również odczytać poprzez uruchomienie programu - pobierz profile dla odpowiedniej wersji

9. biblioteki SDK dla systemu pro - wymagane przez niektóre programy

smi_wm_pro_sdk_redist_2_2_0.cab-nowość

10. NETCFv37 środowisko wymagane przez niektóre programy wersja nie 3.5 ale 3.7 (po instalacji telefon sie zresetuje) - NETCFv37.cab w przypadku romu JA5 i wyższych tego składnika nie instalujemy - rom ma zainstalowana wersje 3.5 i wystarczy

10a. Uzupełnienie środowiska - wymagane przez niektóre aplikacje
NETCFv35.Messages.EN.wm.cab

11.Dodatkowy odtwarzacz TCPMP_v0.81RC1 działający na omni2 - teraz odtworzysz wszystko... TCPMP_v0.81RC1Beta_Touch_HD.cab

12. Zmiana wyglądu interfejsu czyli program SPB Mobile Shell 3.5.3 (aktualnie najnowsza wersja)

Po instalacji tej wersji należy:
### (dla polepszenia wydajności) wyłączyć w jego opcjach tryb 3D - karuzela będzie wtedy obracać się tak jak w wersji poprzedniej czyli 3.5.2 - to dobre rozwiązanie (zdecydowanie szybciej działa jednak wersja 3.5.2 i tę proponuję instalować)
### zmienić skórkę czyli temat w naszym shellu na czarny - jest on o wiele lepszy niż ten samsunga ponieważ teraz zobaczymy to co wcześniej nie było widoczne np w Wordzie - czarna skórka samsunga zostanie na swoim miejscu a temat ten tylko poprawi co trzeba.

13. i dalej wygaszacze i blokowanie telefonu klawiatury itd. to co najważniejsze...

aplikacje do punktu 13 znajdziesz tu:ZMIANA WYGLĄDU, WYGASZACZE, BLOKOWANIE EKRANU

...temat będzie nadal rozwijany

||*2767*2878# - ustawienia fabryczne || *2767*3855# - twardy reset

|| Pierwsze kroki z Windows Mobile || [I8000]Dobre rady i instrukcje || Omnia - Instrukcja wgrywania romu
19.12.2009, 08:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2010 02:48 przez szpdarek.)
RE: [I8000] Telefon, któremu wielu zrobiło krzywdę...dobre rady i instrukcje
Aktualizacja: 28.01.2010

Zamierzam napisać szczegółowa procedurę zmiany oprogramowania

W sieci istnieje dużo mitów na temat omni 2 - jakieś tajne sposoby wgrywania oprogramowania, specjalne procedury...normalnie strach się bać!

Większość z tego to stek bzdur i tutaj będę o tym pisał: (uwaga: absolutna premiera)
======================================================
1. Wybór języka:
Głupotą jest zmiana PDA i zostawianie starego CSC - jak proponują znawcy w sieci, ponieważ w wielu przypadkach pliki te są niekompatybilne (odnosniki z jednego nie pasuja do drugiego).

Przy instalacji pliku z językiem należy wybrać nie język ale odpowiedni pakiet (csc to plik multi.... - dziwi mnie to, że nie wszyscy to zauważyli) a w nim wybrać domyślny język - to pierwsza tego typu informacja w sieci bo większość robi odwrotnie a potem płacze że nie działa internet, nie ma serwera a-gps itd

Pakiet zawiera wiele komponentów, język, lokalizacje i również dodatkowe programy a także wersje instalacyjne aplikacji, konfiguracje i skróty...itp

Nie zajmuje się tutaj teorią bo nazwy kodów sprzedawcy to teoria (w tym firmware) i brzmi ona następująco:

ERA sieć ERA
PLS sieć PLUS
IDE sieć Orange dawna IDEA
PRT sieć PLAY

dla polskiej lokalizacji i konfiguracji mamy do wyboru 3 pakiety:
XEO POLAND Polish(Poland)
PLS POLAND Polish(Poland)
PRT POLAND Polish(Poland)

**xeo to czysty bez dodatków operatora i bez dziwnych prezentów samsunga

**pls to nie jest, tak do końca, konfiguracja dla sieci Plus (podejście praktyczne do zagadnienia) tylko pakiet z jakimiś dodatkami samsunga - być może w przyszłości będzie wzbogacony o "dodatki" sieci PLUSGSM...

i dodam iż posiada domyślnie taka sama konfiguracje jak XEO (oczywiści na razie - bo w przyszłości może sie to zmienić)

**PRT POLAND Polish(Poland) "PLAY POLAND" - to ostatnie odkrycie

CIEKAWOSTKA: Domyślna konfiguracja XEO i PLS to siec PLUS GSM - prawdopodobnie to przypadek PLS powstaje na bazie XEO i nie ma to nic wspólnego z BRANDOWANIEM

przykład: instalując CSC_I8000NXXIJ4.CSC w wersji PLS w menu mamy "google maps" po wybraniu tego skrótu uruchamia się aplikacja a instalując wersje XEO nie ma takiej aplikacji czyli dodatki producenta i dodatki operatora siedzą w wersji pliku CSC

...i tutaj już blisko do odpowiedzi na pytanie jak się pozbyć Orangutana z telefonu - ZAMONTOWAĆ NOWY PAKIET CSC W WERSJI XEO - jak najbliżej wersji PDA w przypadku orangutana j1 i csc j2 zamontowałem j4 i testuje... na razie rewelka i potwierdzam!
========================================================
2. Połączenie telefonu do komputera
Kolejna bzdura w sieci dotyczy czarów z podłączeniem telefonu do komputera czyli włącz, niech się zsynchronizuje lub nie włączaj, uruchom octana włącz i wyłącz telefon i wiele jeszcze innych czarów... i znowu narzekania ja 10 razy próbowałem itd.

Cyrk nad Cyrkami - pomyśl logicznie: jeżeli twój telefon podłączony jest do komputera przez jakiś program tzn telefon jest już zajęty to jak chcesz podłączyć telefon przez inny program (to oczywiście w uproszczeniu na prośby użytkowników) ....

Telefon to urządzenie i na różne sposoby (ze względu na potrzeby) można go podłączyć do komputera. My chcemy uzyskać połączenie przez program OCTANS i dlatego musimy na chwile zapomnieć o innych podłączeniach: czyli nie musimy synchronizować, resetować tańczyć, śpiewać i denerwować się itd.

Do połączenie fonika z PC przez program OCTANS:

1. potrzebny jest sterownik do tego programu a nawet dwa sterowniki:

###samsung CDMA Modem odpowiedzialny za część PHONE - ten jest na forum
###samsung MITs USB Sync odp. za część PDA - a ten znajduje sie w activesync i jego odpowiednikach

- więc zainstalujmy sterowniki, (ten z forum i całego activesync - ten drugi sterownik automatycznie się zainstaluje) potem trzeba uruchomić komputer ponownie,

2. wyłączyć programy antywirusowe, ściany ogniowe i inne tego typu aplikacje

3. włączyć program octans,

4. wczytać do niego odpowiednie pliki
###po wybraniu pliku multi CSC należy wybrać odpowiedni pakiet XEO lub PLS dla polskiej lokalizacji

5. wybrać tryb wykrywania (klikamy Detect)

6. podłączyć wyłączony telefon

7. START

Klikni aby obejrzeć pełny opis procedury

Oczywiście warto wykonać próbę połączenia!!!

3.Opcja ERASE - INFORMACJA ABSOLUTNIE PREMIEROWA - obalenie kolejnej bzdury

Ktoś w sieci pisał że zaznaczenie opcji ERASE CSC usunie polski język i wpisy dotyczące sieci - bzdura i bzdura.

Wybranie opcji ERASE CSC usunie wszystkie konfiguracje CSC oprócz domyślnej - u mnie domyślna w XEO jest Polska i po zastosowaniu tej opcji jęyzk polski i ustawienia sieci zostały na swoim miejscu (zresztą po zalogowaniu karty sam uzupełni sobie wpisy)

4. Wgrywanie softu kasuje Moją pamięć - kolejna bzdura, chociaż domyślnie program jest tak ustawiony,

Wystarczy (Octans 2.11) zaznaczyć opcje "Preserve device's contents" i nasze pliki zostaną. Trzeba pamiętać ze mowa o plikach - niektóre programy, które instalowaliśmy (niektóre zostawiają wpisy w rejestrze, robią skróty) wypada zainstalować jeszcze raz

====================================================================

5 .Legendy o wgrywaniu, różne kombinacje i czary (wgraj z karta, włacz go 3 razy) oraz opinie - bo jeden chwali PLS a inny na PLS narzeka i tak samo z XEO.

W ostatnich szybkich (pojawiających się często, w krótkich odstępach czasu) romach, samsung, nie nadąża z różnicowaniem wersji csc, więc różnice miedzy np. PLS a XEO są niewielkie lub ich nie ma wcale.

Złota zasada brzmi: wgrywać PDA i CSC w tej samej sesji - wtedy następuje całkowita integracja tych składników. Wszelkie dogrywanie samego CSC może być obarczone różnymi błędami -jedne zauważymy a inne wyjdą przy okazji.

Sprowokowałem taką sytuację w oprogramowaniu JA1: po dograniu samego XEO telefon działał wolniej a gdy dograłem sam PLS java (ta lepsza z "dobrych rad") nie widziała wszystkich certyfikatów i nie działały niektóre aplikacje - oczywiście to nie jest jakaś zasada i być może to przypadek.

Zauważyłem, że dobrze jest po wgraniu oprogramowania wykonać hard reset - dlaczego?
Nieraz w trakcie tego procesu powstają pliki tymczasowe i zakłócają one prace telefonu - telefon działa wolniej - po HR problem ustępuje!

=====================================================================
Pozdrawiam
cdn.

|| Pierwsze kroki z Windows Mobile || [I8000]Dobre rady i instrukcje || Omnia - Instrukcja wgrywania romu
21.12.2009, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2009 15:09 przez Iron Lord.)
RE: [I8000] Dobre rady i instrukcje
dzieki za rady tylko ze wogole nie rozumiem gdzie mam co wpisywac, naprawde tu jest wszystko zamotane, bylbym wdzieczny gdybys napisal co gdzie i jak ustawiac oraz gdzie wpisywac, latwiej by bylo
21.12.2009, 15:15
(21.12.2009 15:08 )Iron Lord napisał(a):  dzieki za rady tylko ze wogole nie rozumiem gdzie mam co wpisywac, naprawde tu jest wszystko zamotane, bylbym wdzieczny gdybys napisal co gdzie i jak ustawiac oraz gdzie wpisywac, latwiej by bylo

Czy chodzi Ci o jakiś konkretny punkt? Łatwiej będzie pomóc.

pomógł Ci ktoś na forum? - kliknij Dziękuje!
przez pw pomogę co najwyżej dać banana!

ANm 2.0 - z400 mod
zalany telefon - poradnik | rozbieranie telefonu - poradnik
21.12.2009, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2009 15:33 przez Iron Lord.)
od poczatku np. punkt 3 gdzie trzeba wsadzac te pliki, i dalej tego typu, co do javy po rozpakowaniu mam tylko setup a format xml to jest internet i nie mam pojecia co i gdzie mam instalowac, tego typu problemy a to za droga zabawka by psuc...
21.12.2009, 15:48
Wszytko to co plik .cab trzeba przenieść na urządzenie i tam odpalić wtedy samo się rozpakuje i zainstaluje. [Nie rozpakowujemy tego na kompie!] Dla ważnych dla systemu komponentów typu java czy frame network, pytany przez urzadzenie zazwyczaj wybieram My device (Moje urządzenie) jako miejsce do instalacji.

Zmiany rejestru (klucze) mozna modyfikować z "zewnątrz" lub "wewnątrz" telefonu zaleznie od preferencji, posiadanego softu, czy możliwości. Niektóre klucze nie dadzą się zmodyfikowac przez połącznie komp-telefon. Trzeba edytować z poziomu rządzenia.

To tyle podstaw. Jakby jeszce co pytaj.

pomógł Ci ktoś na forum? - kliknij Dziękuje!
przez pw pomogę co najwyżej dać banana!

ANm 2.0 - z400 mod
zalany telefon - poradnik | rozbieranie telefonu - poradnik
21.12.2009, 17:51
Witam!
(21.12.2009 15:31 )Iron Lord napisał(a):  od poczatku np. punkt 3 gdzie trzeba wsadzac te pliki, i dalej tego typu, co do javy po rozpakowaniu mam tylko setup a format xml to jest internet i nie mam pojecia co i gdzie mam instalowac, tego typu problemy a to za droga zabawka by psuc...

Instrukcja jest cały czas rozwijana i modyfikowana, niektóre wątki w niej są absolutną premierą czyli nikt jeszcze o tym nie pisał i tego nie sprawdził...

Przeznaczona jest dla użytkowników, którzy już co nieco wiedzą... ale postaram się ja zmodyfikować tak aby była bardziej zrozumiała

Pozdrawiam i zapraszam Autor

21.12.2009, 18:06
wybacz jesli chodzi o windows mobile to jestem calkowicie zielony, sam telefon mam kilka dni i takie jest tez moje doswiadczenie z tym systemem, a co do zmiany oprogramowania mozna by prosic o rowniez bardziej precyzyjne instrukcje? co do powyzszej listy wszystko zrobilem procz dodatkowego odtwarzacza bo uzywam S2P i dla mnie jest idealny ale chetnie sie wiecej dowiem...
23.12.2009, 16:01
WITAJ!

(21.12.2009 18:06 )Iron Lord napisał(a):  wybacz jesli chodzi o windows mobile to jestem calkowicie zielony, sam telefon mam kilka dni i takie jest tez moje doswiadczenie z tym systemem, a co do zmiany oprogramowania mozna by prosic o rowniez bardziej precyzyjne instrukcje? co do powyzszej listy wszystko zrobilem procz dodatkowego odtwarzacza bo uzywam S2P i dla mnie jest idealny ale chetnie sie wiecej dowiem...
Wcześniej nie było zainteresowania tym wątkiem teraz punkty uszczegółowię i dopiszę jak się pozbyć orangutana w menu - instrukcja dla softu z Orange (procedura trwa minutę)

Obecnie testuje firmware z 21.12.2009 z końcówka L5 - to chyba będzie to...?

PS: Aktualizacja postów powyżej: 23.12.2009

Pozdrawiam

23.12.2009, 19:52
Witaj,
dziękuję za te informacje - są bardzo przydatne. Chciałbym zwrócić uwagę, że u mnie GPS Mod Driver, po początkowej euforii, po upływie 2 dni absolutnie przestał działać (niesprowokowany). Coś się chyba poknociło na linii sterowniki-com'y, bo nawet po pełnej deinstalacji żaden program do nawigacji nie był w stanie znaleźć sygnału na żadnym com'ie (oczywiście wróciłem do ustawień sprzed instalacji GPS Mod). Dopiero hard reset odrodził mój gps.

Jestem też dość zielony jeśli chodzi o WinMo, ale szybko się uczęSmile Mam zatem pytanie dotyczące nowych wersji oprogramowania. Ja pracuję na pierwotnym XXIJ3. Sflashowałbym telefon, ale bardzo boję się "zbrickowania" i utraty gwarancji. Widzę, że Ty pracujesz na XXIL5. Czy poprawa pracy Omnii jest wyraźna? Warto? Pozdrawiam!

Pozwolenia
Niedostępne: zakł. tematów.
Niedostępne: odpowiadnie.
Niedostępne: dod. załączników.
HTML jest Wył.
MyCode jest Wł..
Emotikony są Wł..
Kod [img] jest Wł..